Företag migrerar till molnet för att trivas på en global marknad och skörda fördelar som strömlinjeformad verksamhet, ökad produktivitet och förbättrad datasäkerhet. Men molnmigrering kan vara utmanande och tidskrävande om den inte planeras och genomförs korrekt.
Artikeln diskuterar de fem nyckelstegen som hjälper dig att göra ditt migreringsprojekt framgångsrikt.
1. Skapa en datamigreringsplan
En detaljerad datamigreringsstrategi är det första steget till ett framgångsrikt datamigreringsprojekt för att överföra data i ett korrekt format och korrekt. Molnen från vilka och till vilka du planerar att migrera data kan avsevärt påverka prestandan för ditt migreringsprojekt.
Att flytta data till Google Drive från Dropbox, Box, Egnyte eller annat kan till exempel innebära vissa utmaningar under migreringen. Analysera källmolndata från vilken du planerar att migrera och förstå destinationsmolnets begränsningar för att skapa en framgångsrik molnmigreringsstrategi.
2. Identifiera rätt migrationstjänst
Att identifiera rätt datamigreringsverktyg är ett av de mest kritiska stegen för en framgångsrik migrering. Rätt datamigreringstjänst kan hjälpa dig att uppnå affärsmål, från att undvika störningar till att avsluta projektet i tid.
Det viktigaste att kontrollera innan du väljer något migreringsverktyg är dess kompatibilitet med molntjänster. Till exempel kanske du vill migrera mellan molnlagringstjänsterna eller samarbetsplattformar, som från Slack till Teams. Se till att verktyget du väljer stöder migrering av data mellan de moln du vill ha.
3. Ställ in realistiska tidslinjer
Tidsramen är en av företagens viktigaste aspekter av molnmigrering. Hur lång tid tar det att slutföra hela processen, från planering till migrering? För företag gäller att ju kortare tid det tar att slutföra en uppgift, desto mer kostnadseffektiv blir den.
Men när det kommer till molnmigrering finns det många saker att tänka på som påverkar migreringstidslinjen. Det inkluderar antalet användare, mängden data som behöver migreras, tröskelgränser, etc. Så ha realistiska tidslinjer innan du påbörjar migreringen och undvik överraskningar och förseningar under migreringsprocessen.
4. Glöm inte att migrera inkrementella ändringar
Att migrera från ett moln till ett annat kan ta flera veckor till flera månader, beroende på olika faktorer som antalet användare, mängden data som ska överföras etc.
Anställda fortsätter ofta att arbeta på sitt källmoln när migreringen pågår. Och organisationer måste flytta alla dessa ändringar (inkrementella ändringar) för att anställda ska få tillgång till all sin data i destinationsmolnet efter migreringen. Så se till att du kör deltamigrering som flyttar ändringarna som gjorts sedan du körde den senaste migreringen.
5. Testa dina data innan du går live
Att testa data som migrerats efter migreringen garanterar att data som flyttas från källan till målmolnet är korrekt. Så dubbelkolla de migrerade data för att säkerställa att allt har överförts. Se till att den migrerade informationen matchar data i källmolnet för att undvika affärsstörningar efter att ha gått live med den nya miljön.