Vad är lån utan UC?

Att ta lån har blivit en integrerad del av samhället. Vi lånar pengar i form av studielån för att kunna studera och billån för att kunna köpa en bil. Abonnemang och avbetalningsplaner är också på sätt och vis olika låneformer som de flesta utnyttjar dagligen.

Även om vi tar för givet att vi har lån tillgängliga för oss så är det viktigt att faktiskt ha koll på hur lånemarknaden fungerar och hur skulder påverkar den personliga ekonomin.

I den här artikeln ska vi beskriva vad som innebär med lån utan UC, ett förekommande begrepp inom lån och krediter. Det är viktigt att komma ihåg att lån utan UC kan ses som en specialtjänst, vilket gör att de är dyrare än andra typer av lån. De kan ha högre tilläggskostnader som uppläggningsavgifter, vilket du kan läsa mer om genom att klicka här, samt avi- och adminkostnader. 

Vad är UC?

Upplysningscentralen, som förkortas UC, är ett svenskt kreditupplysningsföretag. Syftet med deras verksamhet är att samla information om privatpersoners och företags kreditvärdighet och förmåga att betala skulder. Detta görs för att lån ska vara säkra för både långivaren och låntagaren.

UC har information om individernas kreditkort och kreditgränser, antal aktiva skulder, försenade betalningar, inkassokrav, Kronofogdens skulder och andra ekonomiska händelser. 

Långivare kontaktar UC för att få en kreditrapport om den som ansöker om ett lån hos dem. På så sätt kan de avgöra hur personen hanterar sina skulder och vilken förmåga denne har att betala tillbaka skulden. De allra flesta bankerna och företag använder sig av Kreditupplysningen för att få nödvändig information om personen som vill låna pengar.

Vad är lån utan UC?

Att låna pengar utan UC betyder att långivaren inte gör en kreditupplysning hos UC när du ansöker om lån hos dem. Det betyder dock inte att någon kreditupplysning utebli. Alla långivare kommer alltid att ta fram kreditinformation om låntagaren – det är bara en fråga om hur.

De som marknadsför sina lån som ”lån utan UC” använder alternativa kreditupplysningsföretag för att ta del av låntagarens kreditinformation. Trots att informationen är densamma finns det ett par goda anledningar till att de väljer de alternativa företagen istället för Upplysningscentralen:

Sekretess och integritet: Alternativa kreditupplysningsföretag håller låntagarens låneansökan hemlig. När du ansöker om lån och långivaren gör en upplysning hos UC kommer framtida långivare se att du har ansökt om lån hos dem. Väljer du ett av de alternativa företagen kommer den här informationen inte att finnas tillgänglig hos UC för andra företag att se. Lån och låneansökan förblir alltså mer eller mindre anonyma.

Bra för den som vill låna anonymt: Om du får ett lån kommer det inte heller synas i din kreditrapport hos UC. Om du planerar ett stort lån längre fram hos en långivare som använder UC, kan du använda alternativa kreditupplysningsföretag om du skulle behöva ett annat lån redan idag. 

Din framtida långivare kommer då inte kunna se att du redan ansökt om ett lån tidigare eftersom den informationen inte är tillgänglig hos Upplysningscentralen.

Hur fungerar lån utan UC?

Principen med lån utan UC är densamma som vilken annan låneform som helst. Du ansöker precis som vanligt genom att ange önskat lånebelopp och villkor. I normala fall kommer banken kontakta UC för att utvärdera din kreditvärdighet. Lån utan UC kringgår den processen och gör istället en kreditprövning via ett annat företag.

Lån utan UC fungerar i stort sett på samma sätt som andra typer av lån. Du ansöker hos en kreditgivare, anger lånebelopp och villkor, och de bedömer din ansökan. Den huvudsakliga skillnaden är att de inte använder sig av UC för att utvärdera din kreditvärdighet.

Dessa alternativa företag kan också i vissa fall göra annorlunda bedömningar genom att enbart titta på din inkomst, civilstatus, arbetssituation och liknande för att bedöma ditt kreditvärde.

Eftersom lån utan UC kan anses som en specialtjänst kan både räntor och avgifter vara högre än vad de är hos långivare som använder Upplysningscentralen för sina kreditupplysningar.

Du bör göra en beräkning av vad de totala lånekostnaderna kommer att bli och jämföra lån med och utan UC för att se vilket alternativ som är bäst för dig. För vissa är anonymiteten värd priset, medan för andra är den det inte.

Fördelar med lån utan UC

Snabbare ansökningsprocess: När UC inte används går det snabbare att bearbeta och fatta beslut om lån. För den som behöver pengar akut är detta en bra lösning.

Bra för den med svag kredit: Den som inte vill öka antalet synliga skulder på sin kreditrapport bör använda långivare som inte använder UC.

Sekretess: Dina låneansökningar och lån förblir anonyma för de flesta. Lån utan UC påverkar alltså inte din primära kreditrapport.

Nackdelar med lån utan UC

De kostar oftast mer: Att låna pengar utan UC kommer sannolikt att kosta mer än ett lån som använder UC. Det är värt att ta med i beräkningarna när du planerar för ett lån.

Begränsad transparens: Lån utan UC kan betyda att olika metoder för hur kreditinformation samlas in och bedöms används. Det kan vara svårare att veta om du kommer att beviljas lån eller inte eftersom långivare kan bedöma kreditinformationen på olika sätt.

Färre lånealternativ: Om du insisterar på att låna utan UC finns det färre kreditgivare att vända sig till. Detta kan även leda till sämre konkurrens, vilket resulterar i högre räntor och avgifter bland dessa långivare.

By Triforce

Relaterade artiklar