Bärbar Dator Laddar inte – Så Åtgärdar du det

Laddas inte din bärbara dator trots att den är ansluten till laddaren? Tack och lov är det ganska lätt att förstå vad som orsakar problemet och åtgärda det om du följer vår steg-för-steg-inspektionsguide.

Även om du har anslutit din bärbara dator till laddaren kan den ibland misslyckas med att ladda, vilket ger dig ett tomt batteri och kan potentiellt förstöra ditt arbete, särskilt i kritiska situationer. Problemet kan vara relaterat till antingen hårdvara eller programvara, och så här kan du identifiera problemet och åtgärda det.

Vad du ska göra när din bärbara dator inte laddas trots att den är ansluten

  1. Kontrollera eluttaget.
  2. Kontrollera laddaren eller porten för skador/brännskador.
  3. Kontrollera om din bärbara laddare är tillräckligt kraftfull.
  4. Försök att ta bort batteriet och ansluta den bärbara datorn.
  5. Kontrollera om din bärbara dator överhettas.
  6. Kontrollera ströminställningarna i Windows eller MacOS.
  7. Uppdatera/installera om batteridrivrutiner.
  8. Återställ SMC på MacBooks.
  9. Sök professionell hjälp.

1. Kontrollera eluttaget

Ja, det kan låta enkelt, men det första du bör kontrollera om din bärbara dator inte laddas är att kontrollera eluttaget. Kontrollera om strömbrytaren är påslagen. Om strömbrytaren är påslagen, men den bärbara datorn fortfarande inte laddas, prova att använda ett annat eluttag för att utesluta risken för ett trasigt eller löst eluttag.

Om din bärbara dator har en tvådelad laddare kan de två delarna lossna och laddningen kan sluta. Så kontrollera om de två delarna är ordentligt anslutna till varandra.

2. Kontrollera laddaren eller porten för skador/brännskador

Kontrollera sedan om den bärbara datorns laddare har någon form av skada. Om du kan se skärsår, bucklor eller sliten isolering kan det leda till att laddaren inte fungerar och skadar den bärbara datorn. Så om laddaren visar några tecken på fysisk skada kan du behöva byta ut laddaren.

Om din bärbara dator använder en USB Typ-C-laddare kan du enkelt byta ut USB Type-C-kabeln eller laddningsadaptern genom att köpa en ny från en certifierad säljare. Men när du köper en USB Type-C-laddare eller -kabel, se till att den uppfyller laddnings- och laddningsstandarden som specificeras för din bärbara modell.

Du måste också kontrollera om din bärbara dators laddningsuttag/port är skadad. Ibland kan det brännas eller skräp kan fastna. I sådana fall kanske den bärbara datorn inte laddas. Du kan använda en tandpetare eller en luftburk för att rengöra laddningsporten.

3. Kontrollera om din bärbara laddare är tillräckligt kraftfull

Om du använder laddaren som följde med din bärbara dator behöver du inte kontrollera denna punkt. Men om du använder en laddare som du köpt separat kan du behöva kontrollera om den är tillräckligt kraftfull för att ladda din bärbara dator.

Om din bärbara dator använder en USB Type-C-laddningsport, se till att laddaren är tillräckligt kraftfull. Läs den bärbara datorns manual eller webbplats för att veta vad som är strömbehovet. De flesta tunna och lätta bärbara datorer behöver mer än 35 W eller mer kraftfulla USB Type-C-laddare och avancerade modeller behöver 65 W eller mer ström.

4. Prova att ta bort batteriet och ansluta den bärbara datorn

Ibland kan ett defekt batteri vara orsaken till att din bärbara dator inte laddas trots att den är ansluten. Om din bärbara dator har ett löstagbart batteri är det lätt att kontrollera om det är fel på laddaren eller batteriet.

Ta bort batteriet och anslut laddaren till den bärbara datorn. Om den bärbara datorn slås på kan det vara fel på batteriet. Ändå bör du koppla tillbaka batteriet till den bärbara datorn för att se om den laddas.

5. Kontrollera om din bärbara dator överhettas

Ibland slutar den bärbara datorn att ladda när den överhettas så att interna komponenter inte bränns på grund av överskottsvärme. Om du bor i ett område med höga temperaturer eller om ditt arbetsområde har värmekällor runt omkring, är det möjligt att den bärbara datorn överhettas och stoppar laddningsprocessen.

Stäng av den bärbara datorn eller stäng alla appar/program och låt den svalna till normala temperaturer. Kontrollera nu om den bärbara datorn laddas. Om ja, är problemet relaterat till överhettning.

Den bärbara datorn kan bli överhettad på grund av utsliten termisk pasta på CPU- eller GPU-blocket, blockerade luftventiler eller trasiga kylfläktar. Du kan prova att använda ett kylställ för bärbar dator för mer effektiv kylning.

By Triforce

Lämna ett svar

Relaterade artiklar