Varför Överhettas din Bärbara dator? Så Åtgärdar du det!

Precis som en motor i ett fordon blir också en bärbar dator varm när du använder den. Så om din bärbara dator är lite varm att röra vid när den är igång, är det inget fel på den.

Dock bör temperaturen på din bärbara dator inte bli för högt. Om den bärbara datorn överhettas kan det orsaka ett antal problem, inklusive långsammare prestanda, minskad batteribackup och att den är för obekväm att röra vid. Problemet med överhettning av den bärbara datorn kan antingen vara relaterat till programvaran eller enhetens hårdvara. De flesta problem som gör att den bärbara datorn överhettas kan enkelt lösas hemma.

Idag ska vi diskutera exakt det – de vanliga orsakerna bakom överhettning av bärbara datorer och lösningarna på de problem som du kan prova hemma.

Varför blir min bärbara dator överhettad?

  1. För många saker körs samtidigt för att din bärbara dator ska kunna hantera det
  2. Drivrutinerna är antingen felaktiga eller har inte blivit uppdaterad till den senaste versionen.
  3. En av inställningarna i Windows har ändrats.
  4. För mycket skräp gör att processorn blir hårdare och därför varmare.
  5. Luftventiler och/eller CPU/GPU-kylare har blivit igensatta av damm.
  6. Thermalpastan på CPU/GPU har torkat.
  7. Fläktarna snurrar inte.
  8. Du laddar din bärbara dator med en inkompatibel laddare.
  9. Du använder den bärbara datorn i en varm miljö.

Bärbar dator överhettar? Så här kan du enkelt fixa det hemma

Vi har listat ner lösningarna på alla vanliga orsaker som kan orsaka överhettning av laptop. Arbeta dig uppifrån och ner. Vi hoppas att en av dessa lösningar kommer att lösa ditt problem.

1. Stäng oönskade program som förbrukar överdrivna resurser

För många applikationer eller program som körs samtidigt kan leda till ökad stress på din CPU och GPU, vilket gör att de överhettas. Allt du behöver göra för att åtgärda problemet är att stänga de program du inte använder aktivt.

Det kan också finnas vissa appar som inte är optimerade för din bärbara dator, som kan ta för många resurser att köra, vilket gör att din bärbara dator överhettas. För att identifiera sådana appar, öppna Task Manager, leta efter program som använder CPU, GPU, Memory, Disk , eller Nätverk för mycket, och stäng dem. Det borde lösa problemet.

Ibland kan antivirusprogram också ta betydande resurser från din bärbara dator för att skanna enheten efter virus. Så om du har en installerad på din bärbara dator, försök att stänga den och kontrollera om den bärbara datorn fortfarande överhettas.

2. Uppdatera dina drivrutiner

Drivrutinerna som kommer förinstallerade med en bärbar dator kan ibland vara felaktiga, vilket kan göra att den bärbara datorn överhettas. Så det är troligt att din bärbara dator överhettas på grund av felaktiga drivrutiner. Tillverkare är vanligtvis snabba med att åtgärda detta problem genom att erbjuda uppdaterade drivrutiner.

För att uppdatera drivrutinerna till den senaste versionen, gå till Start> Settings>Windows Update och klicka på Sök efter uppdateringar. Om det finns tillgängliga uppdateringar för drivrutinerna kommer de att visas för dig. Allt du behöver göra nu är att klicka på Ladda ner och installera. När installationen är klar, starta om datorn och kontrollera om problemet kvarstår.

Om du inte uppdaterar drivrutinerna till den senaste versionen kan det orsaka att en bärbar dator överhettas. Det är även möjligt att den bärbara datorn fungerar bra men den börjar överhettas efter att du har installerat de senaste drivrutinerna.

Det händer eftersom de senaste drivrutinerna, istället för att förbättra din bärbara dator, har fått den att överhettas eftersom de är felaktiga. I så fall måste du avinstallera den aktuella drivrutinen, leta efter den äldre versionen av drivrutinen på internet och installera dem för att åtgärda problemet.

3. Överväg att installera om Windows på din bärbara dator

Operativsystemet Microsoft Windows har massor av funktioner och alternativ för att anpassa den bärbara datorn efter dina behov. Med så många funktioner och alternativ har operativsystemet många fungerande delar, och det finns en möjlighet att ett specifikt program/drivrutin som du har installerat har orsakat ett problem med en av komponenterna i operativsystemet. Vanligtvis är det väldigt svårt att spåra vad som har gått fel med operativsystemet.

I sådana fall rekommenderar vi att du avinstallerar operativsystemet, utför en fullständig rensning av hårddisken/SSD och installerar operativsystemet igen.

Om det var något problem med en av komponenterna i Windows, löser du problemet om du installerar om den.

By Triforce

Lämna ett svar

Relaterade artiklar