Laptopfläkt Fungerar inte? Metoder för att få Fläkten att Fungera på Bärbar Dator

De flesta moderna bärbara datorer använder fläktar för att kyla de interna komponenterna som CPU, GPU och moderkort genom att driva ut den varma luften genom ventilerna och föra in frisk (och relativt kallare) luft från utsidan.

Denna mekanism säkerställer en optimal upplevelse för användaren och är en av de avgörande faktorerna bakom en bärbar dators prestanda. Om fläkten på din bärbara dator däremot har slutat fungera kan det leda till flera problem, allt från prestandafördröjning, överhettning och avstängning, hela vägen till att din maskin skadas.

Om fläkten på din bärbara dator inte fungerar, oroa dig inte. I den här artikeln har vi listat de potentiella orsakerna till problemet och kommer att ge dig de bästa lösningarna som du kan testa får att få fläkten att fungera igen

Fläkt på laptop fungerar inte: vanliga orsaker

Om fläkten på din laptop inte fungerar kan det finnas flera orsaker bakom problemet. Även om vissa orsaker är mjukvarurelaterade och kan åtgärdas med lämpliga åtgärder på mjukvarufronten, är vissa hårdvarurelaterade, vilket kommer att kräva lite mer manuellt ingrepp, och du kanske till och med måste besöka ett servicecenter eller söka professionell support för att få det åtgärdat. Nedan är de troliga orsakerna till problemet:

 1. Fläkten behöver inte ens vara igång just nu
 2. Fläkten har stängts av från fläktstyrningsverktyget eller BIOS
 3. Windows har stängt av fläkten baserat på energischemat
 4. Kabeln som förser strömmen till fläkten har kopplats bort
 5. Damm eller smuts har samlats på din bärbara dator fläkt och i luftventilerna
 6. Fläkten har misslyckats helt och måste bytas ut

Hur man fixar en bärbar datorfläkt som inte snurrar

1. Laptopfläkten behöver inte snurra

Den bärbara fläkten slås bara på när de interna komponenterna verkligen kräver kylning. När din bärbara dator inte utövar för mycket tryck på insidan behöver fläkten inte gå igång. Så om fläkten på din laptop inte snurrar behöver den förmodligen inte göra det. Därför finns det ingen lösning på detta obefintliga problem.

2. Kontrollera fläktkontrollverktyget och BIOS

Vissa bärbara datorer, särskilt bärbara speldatorer, kommer med dedikerad programvara som låter dig anpassa hårdvaruaspekterna av enheten så att du kan justera dess prestanda efter dina behov. Asus, till exempel, skickar sina bärbara datorer med programvara som kallas Asus Armory Crate. Ett sådant programvaruverktyg styr också fläktarnas funktion, och om fläktinställningarna i det påverkas på något sätt kan din bärbara dators fläkt sluta fungera.

För att åtgärda det här problemet, gå till respektive programvara och sätt på fläkten igen. Om du blir förvirrad med inställningsmenyn är det alltid lämpligt att ändra värdena till standard, och problemet kan lösas. Alternativt kan du också söka på YouTube om hur du hittar fläktreglagen i programvaran på din bärbara dator.

En annan plats där du kan styra fläktarna på din bärbara dator är BIOS. För dem som inte vet, när du startar din dator är BIOS den första programvaran som körs. Den kontrollerar din bärbara dators hårdvara och konfigurerar den för att operativsystemet ska köras.

Vanligtvis tillåter BIOS dig inte att stänga av fläkten helt. Den låter dig bara öka eller minska fläkthastigheten. Med detta sagt är det en bra idé att kolla BIOS för att veta vad som händer med fläktarna. För att åtgärda problemet måste du först gå till BIOS. Så här gör du det:

 • Håll ned shift tangenten och starta om din dator
 • Gå till Felsökning
 • Välj Avancerade alternativ > UEFI-firmware-inställningar
 • TryckStarta om för att gå in i BIOS
 • Sök nu efter flikar som Hårdvarukontroll, Kylning eller Anpassa och därifrån, ändra fläktinställningarna

När det är gjort, starta om din bärbara dator. Det borde lösa problemet.

By Triforce

Lämna ett svar

Relaterade artiklar