Vad är Internet? En Komplett Guide

Vi använder alla internet. Vissa skulle säga att vi alla är beroende av det, men vad är det? Vem uppfann det? Hur kom internet till från början? Och när förvandlades det till en informationskälla och kommunikationsmedel för miljarder människor?

Internet är ett globalt nätverk av datorer anslutna till varandra som kommunicerar genom en standardiserad uppsättning protokoll.

I grund och botten är internet den underliggande infrastrukturen som stöder world wide web (WWW) – men, som du kanske har gissat, finns det mycket mer till det än så.

Internet är ett telekommunikationsnätverk som använder telefonlinjer, kablar, satelliter och trådlösa anslutningar för att ansluta datorer och andra enheter till World Wide Web. Alla moderna datorer kan ansluta till internet, liksom många mobiltelefoner och vissa tv-apparater, tv-spelskonsoler och andra enheter.

Internet kan användas för att:

  • få tillgång till ett enormt ”bibliotek” med information från de miljontals webbplatser runt om i världen som utgör World Wide Web
  • skicka och ta emot e-postmeddelanden
  • dela fotografier och videoklipp med dina vänner och familj
  • köp varor och tjänster
  • Hantera bankärenden
  • Ringa gratis telefonsamtal till andra datoranvändare
  • spela spel med andra människor online
  • lär dig något nytt med en onlinekurs.

… och naturligtvis mycket mer.

När vi ska besvara frågan ”vad är internet?”, kommer vi att stöta på väldigt intressant fakta, såsom: visste du att det mesta av internet faktiskt ligger under vattnet? (Specifika ledningar som kallas ubåtskommunikationskablar sitter på havets botten och överför 99 % av internationella data.)

Låt oss ta en närmare titt på vad internet faktiskt är.

När uppfanns internet och vem uppfann det?

Dt är 1950-talets Amerika, massmedia exploderar, rock ’n’ roll tar fart och popkulturen får ett grepp om samhället.

En virvelvind av social spänning är påtaglig men samtidigt döljer en allmän känsla av allmän ångest inte bara Amerika, utan hela världen, eftersom effekterna av det kalla kriget gör många oroliga.

På höjden av det kalla kriget fanns det enorma spänningar mellan USA och Sovjetunionen eftersom båda supermakterna hade dödliga kärnvapen. Det fanns en utbredd rädsla för långväga överraskningsattacker och som en försvarshandling behövde USA utveckla ett kommunikationssystem som skulle stå emot en sovjetisk kärnvapenattack. Ett kommunikationssystem baserat på ett datornätverk skulle vara perfekt…

Vid det här laget har vi två nyckelkaraktärer att introducera: bröderna Elliott. 1952 uppfann bröderna Elliott en dator som heter Elliott-NRDC 401.

Elliott var en kraftfull (men rejäl) maskin, som vägde runt ett ton och spänner över upp till fyra meter. Det var inte på något sätt det smala, bärbara kitet vi är vana vid att använda idag. Och det fanns inte många av dem, vilket betyder att du var tvungen att resa långa sträckor för att använda en. Tänk dig att behöva resa i två timmar bara för att skicka ett e-postmeddelande!

Detta var ett problem. Datorer fanns, men väldigt få hade tillgång till dem. För att lösa problemet kom en metod för ”tidsdelning”, vilket innebär att användare kunde använda en serie terminaler för att komma åt en stordator. Men detta var inte på något sätt en felsäker lösning. Ganska snart började ingenjörer och organisationer undersöka genomförbarheten av ett storskaligt datornätverk.

Vem uppfann internet?

Det finns faktiskt inte en enda person som vi kan tillskriva uppfinningen av internet. Det fanns många viktiga komponenter och lösningar som kom samman för att skapa internatet.

Under allra första början av uppfinningen av nätverksteknologi, samlades forskning från en mängd olika forskare och ingenjörer för att bilda Advanced Research Projects Agency Network (känd som ARPANET) – från denna grund banade andra skapelser vägen för webben som den är känt idag.

Hur fungerar internet?

I vardagliga termer är internet ett globalt datornätverk för kommunikation.

Internet i sig flyttar data från en plats till en annan, vilket gör att internetanvändare kan surfa och dela information.

Data flyttas över internet via en process som kallas ”paketväxling”. Paketväxling skickar data i separata delar, med varje del taggad med den avsedda destinationen. När alla de separata databitarna når destinationen sätts de ihop igen och bildar ett e-postmeddelande eller webbsidan som du ser framför dig.

Paketbyte gör att många människor kan använda internet samtidigt. Om paketväxling inte användes och e-postmeddelanden reste hela, istället för i bitar, skulle en hel del av nätverket blockeras varje gång någon skickade ett meddelande.

Fler människor som använder internet innebär att mer data genereras och utbyts.

För att göra det lättare för en bredare publik att nå den data de behöver, har sättet på vilket data lagras centraliserats med hjälp av internetservrar som hostar data på ett mer centraliserat och tillgängligt sätt.

Innan internetservrarna gick internetåtkomsten via ett lokalt nätverk för att komma åt data. Men detta blev mycket besvärligt eftersom det innebar att man fick data mellan lokala nätverk snarare än från ett centralt arkiv. För att lösa detta problem, och effektivisera sättet på vilket vi kommer åt internet, skapades internetservrar.

Det finns miljontals servrar för Internet. Servrar finns i datacenter, vars antal växer snabbt för att matcha den ökade efterfrågan på lagringskapacitet som orsakas av vårt ständigt ökande internetberoende.

Internet idag

Precis som den dynamiska historien är nutiden av internet också ganska kraftfull. Varhelst den elektroniska världen har utvecklats, har internet följt med den. Faktum är att mycket av utvecklingen idag har möjliggjorts av internet.

Från stora datorer till ultralätta bärbara datorer och nu små surfplattor och telefoner, alla uppfinningar krediteras internet för det har verkligen skapat en databank såväl som en tjänst. Konceptet med hårddiskar är nästan på väg att ta slut eftersom cloud computing – att lagra i molnet – växer fram med stormsteg.

Att ta internet som bas, styra olika apparater som TV eller kylskåp är möjligt nu. Höghastighetsinternettjänster är tillgängliga på mobiltelefoner som passar in i handflatan på en vanlig människa. För effektiv världsomspännande kommunikation sätts höghastighetsinformationsmotorvägar upp av olika regeringar och privata IT-företag. Genom videochatt och konferenser har behovet av att resa minskat ganska mycket och människor från alla livsområden skördar fördelarna av all teknik som finns tillgänglig idag.

Operativsystem, som en gång ansågs vara hela datorns själ, tappar sin vitalitet när webbläsare kommer mer in i utvecklingsperioden med att göra hela det viktiga jobbet, oavsett vilket operativsystem de faktiskt är installerade på. Också, cloud computing, ett annat viktigt koncept i den tekniska eran av datautbyte, är att helt ha internet som bas. När man har tillgång till internet kan han komma åt all sin data lagrad på molnservern och spara avsevärda mängder i ekonomi och lagring.

Kritik mot internet

Eftersom internet är porten för all slags information och det inte finns några begränsningar för åtkomst till den, har det blivit ganska kritiserat för att läcka känslig information till massorna över hela världen. Även om det finns reglerande kommittéer för internet i alla länder, är det nästan omöjligt att förbjuda specifik typ av information eftersom dynamiken på internet är ganska hög än vad som kontrolleras.

Ofta har ett antal meningsskiljaktigheter förekommit mellan internetleverantörer och regeringar i olika nationer. Den mest omtalade är konflikten mellan internetjätten Google inc. och Folkrepubliken Kinas regering. Regeringen ville sätta strikta konsekvenser för sökmotorn medan företaget inte ville hålla sina användare berövade någon tjänst de erbjöd på något sätt.

Därför avslutade Google sitt arbete i Kina inom några månader efter etableringen och avvecklade sitt kinesiska projekt.

Det har också påståtts att internet har använts som vapen av underrättelsetjänster i olika länder för att undersöka och spionera i känsliga frågor i deras fiendeländer. Cyberkrig har alltid varit i till- och från mellan olika länder, men är idag mer vanligt än någonsin på grund av internets viktiga roll i samhället.

En linjär ökning av cyberbrotten har rapporterats sedan det senaste decenniet där illegala penningtransaktioner har rapporterats från olika bankkonton online. Att skaffa konfidentiell data från olika onlinetjänster och modifiera dem utan tillstånd är vad vi kallar hacking har skapat misstag. Sonys PSN- och FBI-webbplatser har ådragit sig förluster värda enorma summor pengar på grund av dessa busiga aktiviteter.

Ett stort problem som har kommit upp med internet är den psykiska hälsan hos ungdomar och tonåringar. På grund av mycket moget innehåll som är lätt tillgängligt på internet, exponeras de för olämpligt innehåll ett antal gånger vilket kan leda till instabilt beteende och reaktioner. Ny forskning rapporterar att ungdomar som exponeras sådant innehåll regelbundet har en högre vålds- och fysisk attraktion än de som inte är så regelbundna med att surfa på internet.

Framtiden för internet

Internet är flödet som driver olika aktiemarknader så att de kan reagera snabbt; det är tekniken som är ansvarig för att generera miljarder dollar varje år och som sprider information i blixtfart till alla världens hörn.

Webbplatser, som bara är mjukvaruapplikationer har blivit en central del för många företag och helt revolutionerat sättet som företag arbetar. Internet har lett till grundandet av miljardbolag som endast är beroende av höghastighetskommunikationsenheter och en internetuppkoppling.

Det kommer snart att bevittnas av världen att med hjälp av LED-belysning kan höghastighetstjänster för trådlöst internet göras tillgängliga för olika enheter som har tillgång till internet trådlöst. Att konvertera vanliga LED-lampor till trådlöst LAN kommer att använda kommunikationsteknik för synligt ljus kommer att möjliggöra höghastighetsdataöverföring vilket kommer att möjliggöra överföring av HD-filmer på ett mer robust och effektivt sätt.

Med all denna superteknologiska utveckling som internet kan ge, är det i grunden ett fåtal mänskliga tankar om självsamvete, tro och engagemang som kommer att forma internetresurserna och deras användning.

Utmaningar med internet

Ett ökande antal datacenter ökar möjligheter för operatörer, utvecklare och investerare men vi måste erkänna de samtidiga utmaningarna. Faktorer som hållbarhet och cybersäkerhet måste tas i beaktande tillsammans med en uppskattning av vårt växande behov av fler uppkopplade enheter och digitala tjänster, vilket resulterar i en efterlysning av fler datacenterfaciliteter.

När det kommer till energiförbrukning är datacenter ganska krävande. Faktum är att det förutspås att datacenter år 2025 kommer att använda 20 % av världens energi – vilket motsvarar 5,5 % av det globala koldioxidavtrycket. Det är inte konstigt att de har kommit under noggrann granskning.

För att bekämpa det faktum att datacenter en dag kan bli en sann kolkatastrof, kommer framtiden för infrastrukturstrategier med största sannolikhet att integrera lokal samlokalisering, molnlagring och kantleveransalternativ för att minska beroendet av stora, energidyra datacenter.

Sammanfattningsvis

Internet är den underliggande infrastrukturen som stödjer world wide web.

Genom att flytta data från en plats till en annan tillåter internet oss att dela och komma åt information, och det uppfanns genom en konglomerat av olika människors idéer, forskning och krav.

Internet i sig har alltid varit ett globalt datornätverk designat för forskning och kommunikation, men sätten som vi använder och får tillgång till den tjänsten på har utvecklats med användarnas och samhällets föränderliga behov. Detta har påverkat efterfrågan på hastighet, tillgänglighet och beroende av internettjänster, en efterfrågan som fastigheter har varit tvungna att acceptera, möta och överträffa för att hålla jämna steg med moderna förväntningar.

By Triforce

Relaterade artiklar