Batteriet tar slut Snabbt på Bärbar Dator – Så Åtgärdar du det!

Bärbara datorer, precis som alla andra bärbara datorer, kommer med ett inbyggt batteri, som kommer att försämras med tiden, vilket leder till minskad batteritid.

Med det sagt, det finns även risk att du kan uppleva en reducerad batteriprestanda på din bärbara dator långt innan dess batteri är tänkt att försämras. Det finns många anledningar till att ett batteri för en bärbar dator laddas ur för snabbt, och om du står inför ett sådant problem har du kommit rätt.

I den här artikeln har vi listat de viktigaste potentiella orsakerna bakom en minskad total batteritid för din bärbara dator och går igenom de bästa metoderna som du kan använda för att säkerställa optimal batteritid.

Problem med att batteriet tar slut fort på laptop: vanliga orsaker

Det finns olika faktorer som kan vara ansvariga för att din bärbara dators batteri laddas ur snabbare än normalt, till exempel:

 1. Du använder skärmen på din bärbara dator med högre ljusstyrka än vanligt
 2. Din bärbara dator är ansluten till mycket kringutrustning
 3. Den bärbara datorn används i Högpresterande läge
 4. Det finns många applikationer/program som körs i bakgrunden
 5. Du är använder ett mycket energikrävande program på din bärbara dator, till exempel ett redigeringsprogram
 6. Det bakgrundsbelysta tangentbordet dränerar batteriet för mycket
 7. En app eller ett program fungerar inte
 8. Det har skett en ändring i systeminställningarna som orsakar batteriladdning
 9. Den installerade firmwaren är skadad

Batteriet tar slut fort på laptop – så åtgärdar du

Nu när du är medveten om några nyckelfaktorer bakom att din bärbara dators batteri laddas ur fort, låt oss försöka hitta de bästa lösningarna för dig. Nedan är listan över korrigeringar som du kan prova på din bärbara dator som kan hjälpa dig att bli av med laddaren för bärbar dator längre:

1. Kontrollera skärmens ljusstyrka

En dators display en av de viktigaste komponenterna som förbrukar en betydande del av batteriet.

Så om din bärbara dators batteri tar slut för snabbt är det alltid en bra idé att hålla koll på skärmens ljusstyrka. Om du behöver ha den bärbara datorn inställd på högsta ljusstyrka kan du hoppa över det här steget. Men om du nu har märkt att du kan använda din dator med en något lägre ljusstyrka om det resulterar i förbättrad batteritid, så här behöver du göra:

 • Gå till Inställningar > System > Display
 • Justera skärmens ljusstyrka till den nivå som du tycker passar
 • Håll ljusstyrkan så låg som möjligt

Notera att olika datorer har olika inställningar, men du justerar normalt ljusstyrkan inne på inställningar.

2. Minska antalet nätverksanslutningar

Att ha många nätverksanslutningar anslutna till din bärbara dator kan ibland orsaka för mycket batteriladdning. Om din bärbara dators batteri laddas ur för snabbt är chansen stor att dina nätverksanslutningar kan vara boven. För att åtgärda det här problemet måste du utföra följande steg:

 • Gå till Inställningar > Nätverk Anslutningar
 • Kontrollera de aktiva anslutningarna genom att klicka på Kontrollpanelen > Nätverk och Internet > Nätverksanslutningar
 • Högerklicka på nätverket som du egentligen inte behöver och inaktivera/glömma det

3. Stäng av tangentbordets bakgrundsbelysning

Om du inte verkligen behöver det rekommenderas alltid att stänga av tangentbordets bakgrundsbelysning, särskilt om din bärbara dators batteri tar slut för snabbt.

Du bör helst använda ditt tangentbords bakgrundsbelysning i ett mörkt upplyst rum eller medan du spelar. Under tillfällen när tangentbordet ändå är läsligt är det ingen mening att hålla tangentbordets bakgrundsbelysning på, eftersom det uppenbarligen drar mer från ditt batteri. Tangentbordets bakgrundsbelysning kan enkelt stängas av genom att lokalisera relevant funktionsknapp på själva tangentbordet eller från inställningsmenyn.

4. Justera ströminställningar för bärbar dator

Det finns en möjlighet att en ny programvara eller app har justerat ströminställningarna på din bärbara dator, vilket har resulterat i att batteriet laddas ur för mycket. Det här problemet kan enkelt åtgärdas genom att följa dessa steg:

 • Gå till Inställningar > System > Power & Sleep (batteri eller skärmsläckare, om du har svenska som inställt språk)
 • Justera inställningarna för viloläge och skärmtid
 • Se till att din bärbara dators strömplan är avsedd för att spara batteri

Du kan också gå till Ytterligare ströminställningar -menyn och kontrollera de optimerade eller balanserade inställningarna

5. Ta bort oönskade externa enheter

Om din bärbara dator är ansluten till ett antal externa enheter, finns det chanser att detta kan vara orsaken bakom överskottsbatteriet.

För att undvika detta problem kopplar du helt enkelt bort eventuell extern kringutrustning som du egentligen inte behöver, som en USB-enhet, CD/DVD, Bluetooth-högtalare, trådlös mus och mer.

Allt du behöver göra är att gå till dina systeminställningar eller klicka på enhetsikonen i aktivitetsfältet och högerklicka på den för att säkert ta bort enheten. När det gäller de som är anslutna via Bluetooth kan du helt enkelt stänga av dem eller stänga av Bluetooth på din bärbara dator för att koppla bort alla på en gång.

By Triforce

Lämna ett svar

Relaterade artiklar