Vad du ska Göra när din Dator Ständigt Hänger sig?

Om din bärbara dator har börjat sakta ner eller om den fortsätter att hänga sig när du är mitt uppe i något viktigt, kan det utgöra frustrerande problem. Särskilt när du är i ett viktigt möte eller får något viktigt arbete gjort. Det betyder dock inte nödvändigtvis att det är dags att uppgradera till en ny bärbar dator.

Det betyder definitivt att din bärbara dator behöver lite uppmärksamhet. Oavsett om det är en bärbar dator från Dell, en bärbar dator från HP eller en bärbar dator från Lenovo, en av de vanligaste frågorna som ställs av bärbara datorer är ”Varför hänger min bärbara dator sig?” eller ”Vad man ska göra när den bärbara datorn fryser“.

Detta är ett vanligt problem med de flesta bärbara datorer, oavsett om det körs Windows 7, Windows 8, Windows 10 eller till och med macOS.

I den här artikeln hjälper vi dig att känna till de vanligaste orsakerna till att bärbara datorer hänger sig eller fryser sig och vi kommer också att visa dig hur du kan lösa dessa vanliga problem med bärbara datorer. Vi har begränsat den här artikeln till att endast inkludera bärbara datorer som kör Microsofts Windows-operativsystem, alltså inte Mac.

Innehållsförteckning

5 vanligaste sätten att fixa datorer som hänger sig

 • Stäng oönskade appar och tjänster som körs i bakgrunden
 • Installera de senaste Windows-uppdateringarna
 • Använd en kyldyna för att förhindra att bärbar dator överhettas
 • Uppgradera RAM för bättre prestanda under multitasking, applicera termisk pasta igen
 • Felaktig hårddisk kan också sakta ner din bärbara dator

1. Stäng oönskade appar och tjänster som körs i bakgrunden

Detta är det första du bör prova nästa gång din bärbara dator hänger sig. De flesta av oss är redan medvetna om det, men hur många av oss kommer ihåg att göra detta när den bärbara datorn hänger sig? När du klickar på tangenterna Ctrl + Alt + Delete samtidigt på din laptops tangentbord kommer du att se Windows Task Manager-fönstret som poppar upp.

Allt du behöver göra är att kontrollera vilka program som förbrukar mest CPU- och RAM-resurser. Om du hittar något program som är oönskat och som äter upp mycket datorresurser för bärbara datorer, klicka på det och klicka sedan på knappen ”Avsluta uppgift”.

När alla oönskade program och oönskade bakgrundsprocesser har identifierats och stängts bör ditt problem vara löst och den bärbara datorn bör börja bete sig som den ska. Om det inte hjälper kan du behöva köra en tvångsavstängning av din enhet genom att hålla ned strömknappen i några sekunder och sedan starta om den. Glöm inte att spara dokumentet du arbetar med så att du inte förlorar viktiga data.

2. Installera de senaste Windows-uppdateringarna

Om du inte installerar operativsystemuppdateringarna i tid kan din bärbara dator inte fungera smidigt. Det är tillrådligt att alltid köra en laglig kopia av Microsoft Windows för att kunna ladda ner uppdateringar så snart de släpps. Om du använder Windows 10 aktiveras uppdateringsalternativet automatiskt. I de flesta fall är automatiska uppdateringar och de senaste drivrutinerna tillgängliga online.

För att uppdatera din programvara via Windows, följ stegen nedan:

 1. Så här installerar du operativsystemuppdatering på Windows Vista, Windows 7 , Windows 8, Windows 8.1
 2. Öppna Kontrollpanelen
 3. Klicka på System och Säkerhet.
 4. Klicka sedan på alternativet Windows Update. Windows Update söker efter tillgängliga uppdateringar för din bärbara dator. Om det finns några nya uppdateringar kommer du att kunna se de tillgängliga uppdateringarna. (Vi rekommenderar att du installerar alla viktiga uppdateringar först).

Hur man installerar operativsystemuppdatering på Windows 10:

 1. Öppna Inställningar
 2. Klicka på Uppdatering och säkerhet
 3. Klicka på Windows Update
 4. Klicka på Sök efter uppdateringar-knappen
 5. Klicka på Starta om nu -knappen efter att uppdateringen har laddats ner på din enhet.

3. Använd en kylplatta för att förhindra att bärbar dator överhettas

Bärbara datorer kan också saktas ner när deras processor inte fungerar med optimala hastigheter, och det kan hända när den bärbara datorn värms upp och processorn måste sänka sin hastighet för att upprätthålla säkra driftstemperaturer. Det här problemet kallas prestandabegränsning.

När en bärbar dator överhettas arbetar dess fläktar i full gång och du kan höra ovanligt höga ljud som genereras av kylfläkten inuti den bärbara datorn. Detta är ett gott tecken på att din bärbara dator överhettas.

För att stoppa prestandabegränsningar måste du se till att din bärbara dator effektivt leder bort värme som genereras i dess inre delar. Dessutom måste du också se till att damm inte blockerar avgaser och ventilationsöppningar från där den bärbara datorn driver vår heta luft. Tilltäppta luftventiler kan utgöra ett stort problem.

Ibland kan den bärbara datorns CPU inte avleda värme effektivt eftersom den termiska pastan (även känd som termisk förening) har slitits av. Den termiska föreningen hjälper till att överföra värme från CPU eller GPU till kylflänsen. Om den termiska pastan har slitits av måste du besöka en auktoriserad eller pålitlig servicetekniker för bärbara datorer och få dem att applicera en termisk pasta av hög kvalitet igen.

4. Uppgradera RAM för bättre prestanda vid multitasking

Om din bärbara dator ständigt har fryst kan otillräckligt RAM-minne också vara en orsak. Det är nödvändigt att ha tillräckligt med RAM för att systemet ska fungera smidigt. Detta säkerställer att alla program som du kör samtidigt kan stanna i RAM-minnet samtidigt.

Om du kör flera tunga appar (som Adobe Photoshop, Adobe Premiere, AutoCAD eller Visual Studio) samtidigt eller öppnar många tunga filer samtidigt, kan din bärbara dator hänga sig om den inte har tillräckligt med RAM för att ladda alla dessa appar eller filer. Du kan antingen behöva uppgradera till en bärbar dator med en högre RAM-konfiguration eller uppgradera din befintliga bärbara dator för att lägga till mer RAM (förutsatt att den stöder RAM-uppgraderingar).

Ett av de enklaste sätten att ta reda på om den bärbara datorn har ett RAM-problem är – när du först slår på din enhet och den fungerar perfekt men om några timmar börjar den bärbara datorn sakta ner, filer tar för lång tid att öppna och webbplatser inte laddas snabbt. Detta kan bero på otillräckligt RAM-minne. Bortsett från detta, om du märker att din bärbara dator ständigt startar om, är detta också en tydlig indikation på felaktigt RAM-minne.

5. Defekt hårddisk kan också sakta ner din bärbara dator

De flesta moderna mellanklass- och avancerade bärbara datorer har nu SSD-enheter (Solid State Drives). Äldre bärbara datorer och vissa moderna bärbara datorer på nybörjar använder fortfarande hårddiskar (hårddiskar). Om din bärbara dator använder en hårddisk och om du märker ett ovanligt klickljud varje gång du slår på den bärbara datorn, är detta en indikation på att något är fel med hårddisken. Ta inte lätt på det här!

Om det finns ett allvarligt problem med hårddisken och den kraschar, kan du förlora viktig data på grund av hårddiskfel. Det är därför vi rekommenderar att du sparar alla dina viktiga dokument och filer på en extern hårddisk också så att du inte förlorar viktiga filer. Det är en bra rutin att säkerhetskopiera viktiga filer innan det är för sent.

Bara för att vara säker på om hårddisken verkligen har fungerat fel kan du öppna

File Explorer

på din bärbara dator och följ dessa steg:

  Klicka på Windows-knappen längst ned vänster och sök efter

  File Explorer

  .

  Högerklicka på enheten du vill kontrollera.

 1. Gå till

  Egenskaper.

   I

   Windows, gå till

   Verktyg

   och klicka på

   Check

   . Om det är hårddisken som orsakar problemet hittar du det här.

  Du kan också köra SpeedFan för att kontrollera eventuella problem med hårddisken. Om hårddisken inte fungerar behöver du hjälp från märkets auktoriserade servicecenter för byte.

  Om du planerar att köpa en ny bärbar dator rekommenderar vi att du köper den tillsammans med Onsitego Extended Warranty Plan för att säkerställa en längre livslängd för din enhet. Vår utökade garanti täcker alla defekter och funktionsfel som omfattas av standardtillverkarens garanti och du kan köpa Onsitegos utökade garantiplan med upp till 4 års giltighet utöver standard 1-års tillverkargaranti.

   RELATERADE ARTIKLAR:

 2. Vill du förbättra din bärbara dators prestanda och förlänga dess livslängd? Få en bärbar datorgaranti

 3. 5 vanligaste problem och lösningar för bärbar dator

 4. Städer vi täcker:

  Mumbai , Delhi, Bangalore.

  By Triforce

  Lämna ett svar

  Relaterade artiklar